top of page

EXERCICIS - PUBLICITAT

A. El llenguatge de la publicitat
 
1.- Definició de publicitat


- La publicitat és la divulgació de notícies o anuncis de caràcter comercial per atraure possibles compradors, espectadors, usuraris...
Té com a fi el poder convèncer per mitjà de la comunicació d'idees, paraules i imatges, al consumidor de comprar un bé productiu i no la competència.
 

 2.- Tipus de publicitat (referencial, emocional i simbòlica). 

​

1. Publicitat referencial: explica les característiques del producte, diu com és, com actua, i tracta d'oferir arguments objectius, raonats i comprovables.

​

2. Publicitat emocional: apel·la als sentiments, a la relació amb els altres i amb el món, intentant convèncer als compradors que amb aquella marca se sentiran més volguts o felices.

​

3. Publicitat simbòlica: tracta d'aplicar a la marca un significat concret que la faci representativa dels nostres desitjos.

​

​

 3.- Diferències entre publicitat i propaganda.

 

- Quan un fa publicitat el que cerca és un rendiment econòmic i comercial. Vol vendre una cosa material o algun servei. La propaganda, en canvi, té com a objectiu vendre idees, opinions, donar a conèixer una doctrina, una creença, etc. Qui fa propaganda no té com a objectiu aconseguir un rendiment immediat.

​

4.- Funcionament de la publicitat (Fòrmula AIDA: Atenció/Interès/Desig/Acció).

 

El mètode AIDA és una fòrmula utilitzada al  marquèting. Aquesta descriu les fases que segueix un client en el procés de decisió de compra: Atenció, Interès, Desig i Acció. Per a que es produeixi la venda d’un producte sempre s’ha de guiar el client per aquestes 4 etapes;

Atenció:  El primer objectiu és captar l’atenció del client, que es fixi en el nostre producte.

​

Interès: Aconseguir l’interès del client. Que senti motivació per comprar el producte. Es pot aconseguir amb promocions, ventatges respecte la competència…

​

Desig: Consisteix en fer que el comprador senti desig i necessitat de comprar el producte. El client coneix els beneficis del producte.

​

Acció: El client està convençut, és el moment d’aconseguir la venta.

​

5.- Parts d’un anunci gràfic (Headline/Bodycopy/Visual/Payoff).

 

Headline: Títol. Gairebé sempre està a la part superior o al mig del cartell per que l'espectador sigui lo primer que vegi. Els títols han de ser directes i fer que l'espectador tingui ganes de seguir llegint la resta del cartell.


Bodycopy: Text. Sol estar escrit amb una lletra més petita que el títol i dóna una informació més extensa, detallada i aclaridora del producte.


Visual: Imatge. Les imatges solen ser del producte en si o de gent utilitzant-lo, serveixen per captar l'atenció del espectador. La imatge és la peça més important de molts cartells.


Payoff: Eslògan. Frase amb l'objectiu de que sigui recordada i que tingui algún tipus de gràcia.

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

6.- Els contravalors de la publicitat (Elitisme/Egocentrisme/Permissivitat/Consumisme/Consumisme desmesurat.

​

Elitisme: és una tendència, una postura o un sistema que defensa i promou els interessos o la visió de de una elit. És a dir es tracta de una predisposició per afavorir els gustos i les opinions de una minoria selecta. Aquesta ideología pren a la elit com un conjunt d’individus que són superiors a la resta dels ciutadans en termes intel·lectuals, culturals i morals i gaudeixen de un estatus més elevat , així que implica una confiança en la clase dominant.  

​

Egocentrisme: és una actitud psicològica que fa referència a centrar-se en el ego  jo ( en el jo) en un mateix,  és la exagerada exaltació de la propia personalitat. I propicia a pensar que les opinions i els interessos propis, són més importants que els dels demes. 

​

Permissivitat: Significa ” tolerància excessiva “ o “condició permisiva”, i és un estil d’educació no gaire positiu des d'un punt de vista pedagògic, perquè mostra la actitud de excedir-se en consentir a la gent al tenir en compte els seus capricis. 

​

Consumisme: És un fenomen econòmic, social i polític que s’ha desenvolupat al llarg del segle XX com a conseqüència dels diversos models de producció i consum implementats seguits del capitalisme i reforçats per l’aparició de la publicitat, que ha creat la  tendència d’adquirir, consumir o acumular béns i serveis degut a la generació de falses necessitats al consumidor. 

​

Consumisme desmesurat: és quan es compra en excés i el consumidor està influenciat directament per la publicitat i considera que necessita de tal producte o servei per sentir-se millor. Avui en dia el consumisme ha augmentat molt i s'està posant en perill  els recursos naturals i la economia sostenible, té un gran impacte en el planeta: s’està destruint la biodiversitat, contaminant amb productes que han estat comprats i després tirats i que no són biodegradables. 

​

​

​

​

​

​

elementipubblicita-768x576_edited.jpg

B. Preguntes sobre publicitat 


- Què és el departament de comptes?​

 

El departament de comptes té una gran importància dins d'una agència, és el que està en contacte amb els clients i el que manté les relacions entre l'anunciant i l'agència i els fluxos d'informació.

​

-Què heu estudiat per treballar en una agència?​

​

Per treballar en una agència cal tenir un grau de publicitat, grau de publicitat i màrqueting o relacions públiques.

​

- Com és el rodatge d'un spot?

​

Per realitzar un spot cal tenir les idees clares del que es vol comunicar amb l'anunci, saber el cost de la producció i els mitjans i fer la preproducció, gravar, editar...​
 

- La publicitat és realment creativa?

​

Des del meu punt de vista la publicitat, sí que més creativa ja que te que idear bastantes coses.

​

- Es proven els spots abans de sortir a la tele?


Cada anunci televisat a estat prèviament corregit i comprovat abans de ser públic.


- Com es posa el preu d'un producte? ​


Perquè un anunci realment funcioni cal seguir estratègies de màrqueting i a més que aquest estigui ben fet, sigui de qualitat i sobretot que l'anunci en mitjans visibles al públic.

​

- Com escolliu en quins mitjans sortiran els anuncis?

​

S'escull segons el producte i el target.​

 

- Com és que hi ha anuncis que no s'entenen?

​

Hi ha anuncis que no s'entenen perquè aquest no han estat ben estructurats o bé costa de relacionar la idea amb el producte.

​

- Qui controla que els anuncis compleixin la normativa?

 

La llei General de Publicitat d'àmbit estatal controla la normativa.


​- Quina diferència hi ha entre publicitat i propaganda?

​

Quan un fa publicitat el que cerca és un rendiment econòmic i comercial. Vol vendre una cosa material o algun servei. La propaganda, en canvi, té com a objectiu vendre idees, opinions, donar a conèixer una doctrina, una creença, etc. Qui fa propaganda no té com a objectiu aconseguir un rendiment immediat.

​

​- És el mateix fer un spot que una campanya de conscienciació?

​

No són el mateix; un spot és un espai publicitari que busca vendre o promocionar mentre que una campanya de conscienciació busca conscienciar.

​

​- Han evolucionat molt els missatges publicitaris?​

​

En general els missatges publicitaris han evolucionat bastant,ja no són tan ofensius

​

- Com és que m'agraden els anuncis de cotxes si encara no tinc 18 anys?

 

Que t'agradin els anuncis de cotxes sense tenir 18 no té res a veure. Els anuncis poden agradar pel producte, per la música etc...


- Com s'ho feien perquè productes nocius semblessin bons?​

 

Molts dels anuncis publicitaris tracten d'enganyar al públic. Argumentar i fer veure que el producte és bo.

​

- Com afecta la publicitat en un informatiu?

 

La publicitat pot influenciar els espectadors de l'informatiu.​

​

- La publicitat emocional menteix quan ens ven un món ideal?

 

Si realment existeix aquest món ideal no seria mentida. Al contrari sí que ens enganyarien, ja que només estarien mostrant la part positiva.​
 

 

- Ens pots dir un exemple de com la publicitat crea problemes que no tenim?

 

Per exemple els anuncis de dendrítics solen fer-nos pensar que necessitem blanquejar les nostres dents o coses així.

​

Marta Busquets González

bottom of page