Glossari
PLANS
PLA CONTRAPICAT: Una imatge en pla contrapicat està feta des d'un angle d'inferioritat respecte al subjecte enfocat.
​
PLA NADIR: El pla nadir és un pla completament des de sota el subjecte.
​
PLA ZENITAL: El pla zenital es troba en un angle fet paral·lelament al terra.
​PLA PICAT: Una fotografia en pla picat està feta des de un angle superior al subjecte.
​
PLA NORMAL: Aquest angle és aquell en el qual la càmera es troba paral·lela al sòl. És en el qual fem la majoria de fotos quan estem dretes.
​
GRAN PLA GENERAL: Presenta un paisatge on la figura humana no queda gens destacada. La funció d'aquest pla és la d'ubicar. Sol usar-se en fotografia de paisatges i viatges i, al cinema, en pel · lícules de l'oest, bel· liques i èpiques, en documentals geogràfics.
​
PLA GENERAL: Enquadra la figura humana de manera que es pugui reconèixer.El personatge es relaciona amb l'entorn. S'usa un cop s'ha ubicat ja l'entorn. És l'enquadramentapropiat perpresentar personatges ja que la figura humana comença a interessar. Aquest tipus de pla dóna tanta importància al context com al personatge situat en ell encara que no s'aprecien els detalls de lafigura humana​
​
​PLA GENERAL CURT: s'assigna més importància a la figura que a l'entor​
​PLÀNOL SENCER: Es coneix així al pla general que només abasta un personatge. Amb el plànol sencer es pretén ressaltar els detalls que el caracteritzen.​​
​
PLA AMERICÀ: Tallada la figura just per sota del genoll; s'usa bàsicament per detallar accions. Se li coneix amb aquest nom des que Porter en Atracament a un tren comença a tallar la figura humana ia canviar amb aquest enquadrament, la tradició visualeuropea.
​
PLA MIG: Es talla la figura des de sobre dels genolls. Si és curt es tanca a l'alçada de la cintura​​​
​
PRIMER PLA: Talla el personatge per les espatlles. És un pla expressiu
​
GRAN PRIMER PLA: Centra l'atenció en l'expressió del rostre.Es talla per sota dels llavis i per sobre del front. No tothom és capaç d'aguantar aquest tipus de plans, es requereix força en la mirada
​
PRIMERÍSSIM PRIMER PLA: Detall del rostre. El pla se centra en el detall però falta informació. El pla aporta curiositat i afavoreix la imaginació.
​
PLA DETALL: Es presenta un detall fora de la cara
DIRECCIÓ DE LA LLUM
​
LLUM CREUADA: entre dos focus o reflectors sobre un personatge aconsegueix nitidesa en la figura perquè no es produeixin ombres.
LLUM PICADA: recurs expressiu que s'aconsegueix col·locant el focus de llum a sobre de l'objecte i així podem donar a la persona l'aspecte de cansada, per exemple.
LLUM CONTRAPICADA: des de baix, ressaltarà les ombres exageradament, com passa per exemple a les pel·lícules de terror.
CONTRALLUM: el focus instal·lat de cara a la càmera, d'esquena al personatge que volem gravar, s'aconsegueix transferir un toc misteriós i una imatge poc definida.
LLUM FRONTAL: llum situada darrere la càmera, tendeix a aixafar o deixar plans l'objecte o persona filmats.
​
QUALITAT DE LA LLUM: La llum d'interior molt baixa transmet la impressió d'un ambient de pobresa o angoixa, una llum amb focus és pròpia d'un ambient carregat, mentre que la llum natural busca el realisme.
​
ENQUADRAMENT
​
Part de realitat que veiem a través del visor de la càmera i que determina allò que l'espectador veurà.
L'ANGLE D'ENQUADRAMENT: és el punt i la direcció en què col·loquem la càmera respecte de l'objecte filmat (o fotografiat);
- normal: la càmera se situa a l'alçada dels ulls del personatge.
- picat: la càmera se situa per sobre de l'objecte.
- contrapicat: La càmera se situa per sota de l'objecte.
- zenital: la càmera se situa totalment perpendicular al terra i per tant ens dóna una perspectiva totalment aèria dels personatges.
- aberrant: (inclinat)
​
​
MUNTATGE
Combinació de plans.
​
MUNTAGE DIÀLECTIC: pretén que de dos plans successius en sorgeixi una idea, que no hi és en cap dels dos per separat. També se l'anomena muntatge ideològic, muntatge expressiu o muntatge d'atraccions.
MUNTATGE ALTERN: consisteix en dues o més accions que es produeixen en el mateix moment, però en llocs diferents i que, finalment, convergiran.
MUNTATGE PARAL·LEL: dues o més escenes, que passen en moments i en llocs diferents, se'ns van mostrant als espectadors per crear un estat d'ànim o una associació d'idees.
PLA SEQÜÈNCIA: Pla que es manté durant tota una seqüència. És a dir, l'escena no està formada per una suma de diferents plans, sinó que un sol pla interromput segueix tota l'acció. És per això que el temps cinematogràfic coincideix amb el temps real.
CONTINUÏTAT O RACCORD: relació entre un pla i el següent en el muntatge. Sovint els diferents plans que componen una escena han estat filmats en realitat en diferents moments i per tant cal vigilar que hi hagi coherència entre ells en elements.
​
​
PUNTS DE VISTA
CÀMARA OBJECTIVA: Quan la càmera adopta un punt de vista neutre, com el que adoptaria un espectador extern que simplement mira des de fora el que està passant (narrador extern).
CÀMARA SUBJECTIVA: Quan la càmera adopta un punt de vista intern, imitant la mirada d'un personatge per col·locar l'espectador en el lloc d'aquest (narrador intern).
​
​
SO
MÚSICA: art que s'expressa mitjançant la combinació de sons, tenint com a elements constitutius la melodia, l'harmonia, el ritme i el timbre.
BANDA SONORA: conjunt de veus, sons d'ambient i música que acompanyen una pel·lícula.
EFECTES: so generat o modificat artificialment.
VEU: so generat pels personatges al parlar.
SILENCI: manca de so.
LEITMOTIV: melodia o composició musical que es repeteix i es desenvolupa de diferents formes al llarg de tota la composició.
VEU EN OFF: recurs narratiu el qual algú parla com a part de l'espectacle sense sortir a escena o, en el cas audiovisual, sense que aparegui a la pantalla.
​
​
MOVIMENTS DE CÀMARA
CÀMARA FIXA: la càmera resta immòbil sobre un suport i enregistra tot allò que hi passa per davant.
PÀNORAMICA: gir de la càmera sobre el seu propi eix. Pot ser horitzontal, vertical o oblic. Generalment la panoràmica es fa servir per descriure un escenari o bé per relacionar elements de la mateixa escena, però que no apareixen al mateix quadre.
TRÀVELING: moviment que desplaça la càmera d'un lloc a un altre, normalment sobre uns raïls. Segons els moviments distingim entre tràveling lateral, frontal, vertical o circular.
LLIURE: quan la càmera es mou sense seguir un ordre concret. Amb grua, amb la mà...
STEADYCAM: càmera que amb els seus accessoris va subjecta a l'espatlla de l'operador mitjançant cinturons i suports lleugers per evitar vibracions- és possible realitzar, també, moviment combinats de panoràmica i tràveling. Es tracta d'un efecte que s'aprecia en algunes filmacions per a televisió fetes en condicions difícils (accidents, guerres, aglomeracions...).
PLA DETALL: es fa servir per captar un detall de l'escena, o bé del personatge o bé de l'escenari.
​
​
VARIS
​
REALITZADOR: responsable de plasmar en imatges el contingut del guió.
CROMA: tècnica audiovisual utilitzada tant en cinema, televisió i fotografia, que consisteix a extreure un color d'una imatge o vídeo (usualment verd o lila) i reemplaçar l'àrea que ocupava aquest color per una altra imatge o vídeo.
​
CAIRON: requadre on es posa lletra (subtituls, informació...) a un vídeo.
​
EL·LIPSIS: implica l'eliminació d'una part més o menys àmplia de la situació o de l'acció que s'està presentant, considerada irrellevant perquè no aporta res a la narració.
FLASHBACK: altera la seqüència cronològica de la història, connecta moments diferents i trasllada l'acció al passat.
​
MOVIMENTS ÒPTICS: (zoom)
EFECTE "VERTIGO": (tràveling + zoom)
NÍTID: De forma precisa en els seus contorns, d'una gran netedat i claredat, no gens confús. No està desenfocat.
​
FORA DE CAMP: Què no veiem però projectem (en la ment) a partir d’allò que sí que veiem a la foto
​ISO: La sensibilitat del sensor a l'hora de captar la llum. A major número d'ISO, major capacitat per a captar llum, a menor valor, menor capacitat per a capturar aquesta llum.
​DIAFRAGMA: És una part de l'objectiu que limita el raig de llum que penetra en la cambra. Funciona com l'iris de l'ull humà, obrint-se o tancant-se per a permetre que entri més o menys llum segons sigui necessari.
​
ESTELES: La llum que queda marcada la foto a través del moviment de l'objecte.
​
OBTURADOR: És el dispositiu d'una càmera fotogràfica que controla el temps durant el qual arriba la llum al objectiu.
​
RÀFAGA: Col·lecció de fotos una darrere l'altre.
​
PROFUNDITAT DE CAMP: És la part enfocada de la imatge i per tant, la part que veiem nítidament. Va des de l’objecte que tenim més a prop enfocat al que tenim més lluny enfocat.
​
COMISSARI/A: La pràctica professional del comissari d'exposicions inclou diferents activitats específiques i opcionals que solen ser objecte de debat i que estan relacionades amb la concepció, direcció, supervisió i/o gestió, mediació i divulgació d'un projecte artístic o altres esdeveniments relacionats amb l'art i la cultura contemporània.
​
EXTIMITAT: És la paradoxa segons la qual la intimitat perd el caràcter privat per esdevenir pública; la nostra privacitat ha esdevingut tan important que cal mostrar-la, sobretot l'exposició a les xarxes socials de la intimitat per buscar l'aprovació dels altre.
​
CORRENTS FOTOGRÀFIQUES
Conjunt de tendències estètiques visibles en les obres d'art d'un període determinat que comparteixen característiques formals, tècniques i filosòfiques.
​
PICTORIALISME: El pictorialisme és un moviment fotogràfic que es va desenvolupar a finals del segle XIX i principis del XX amb l'objectiu d'oferir una visió de les imatges fotogràfiques com objectes artístics únics. L'objectiu del pictorialisme clarament era que la fotografia arribés a tenir el valor tan important que tenia la pintura i l'escultura.
​
NOVA OBJECTIVITAT: va ser un moviment en l'art alemany que va sorgir durant la dècada de 1920 com una reacció contra l'expressionisme. És un terme utilitzat per a caracteritzar l'actitud de la vida pública a l'Alemanya de Weimar, així com l'art, la literatura, la música i l'arquitectura creada per a adaptar-se a ella.
​
FOTOPERIODISME: El periodisme fotogràfic, periodisme gràfic, fotoperiodisme o reportatge gràfic​ és un gènere del periodisme que té a veure directament amb la fotografia, el disseny gràfic i el vídeo.
​
FOTOGRAFIA DOCUMENTAL: La fotografia documental consisteix en la presa d'imatges amb propòsits socials. Amb la fotografia documental és pretén registrar i informar sobre els formis i els condicions de vida dels diferents societats.
​
NOVA VISIÓ: La Nova Visió considera la fotografia com una pràctica artística autònoma amb les seves pròpies lleis de composició i il·luminació, a través de la qual l'objectiu de la càmera es converteix en un segon ull per poder mirar el món.
​
FUTURISME: El futurisme és un dels primers moviments de l'avantguarda artística. Procedeix del cubisme i és el primer moviment artístic que s'organitza com a tal, es reconeix i es defineix amb un manifest. Valorava la poesia, l'escàndol, l'audàcia, la velocitat, les noves tecnologies i el canvi revolucionari; i també el masclisme, el nacionalisme, la guerra i l'arquetip del guerrer.
​
FOTOMUNTATGE: És la tècnica que consisteix a combinar dues o més fotografies amb l'objectiu de crear una nova composició. Aquests és utilitzat especialment en aquelles circumstàncies en les quals es busca obtenir determinades imatges que de cap manera podrien aconseguir-se a partir d'una fotografia natural, ja sigui perquè per exemple resulta inviable per la naturalesa dels objectes en qüestió.
​
DADAISME: El dadaisme, també conegut com a moviment dadà, va ser un moviment intel·lectual, literari i estètic d'avantguarda, desenvolupat entre el 1916 i el 1925, precedent immediat del surrealisme. Proposava la negació de tot, la destrucció per la destrucció. Pretenia crear confusió sense alternativa, l'oposició al concepte de raó instaurat pel positivisme.
​
FOTOGRAFIA DEL SURREALISME: També conegut com a suprarealisme o superrealisme (de el francès surréalisme), és el moviment d'avantguarda més important de el període d'entreguerres, i molt possiblement el més influent de tots aquests.
​
STREET PHOTOGRAPHY: La fotografia de carrer és la fotografia protagonitzada per la condició humana en llocs públics. No requereix la presència d'un carrer ni d'un entorn urbà. Encara que les persones en general són els principals subjectes en aquest marc fotogràfic, l'absència de persones, la seva petjada, o elements propis d'entorns urbans amb caràcter estètic o de denúncia apareixen també en múltiples ocasions.
​
ESCOLA DE DÜSSELDORF: és l'escola superior de Belles Arts de la ciutat de Düsseldorf a Alemanya. Va ser creada pel príncep elector Carl Teodor el 1773.
​
FOTOGRAFIA HUMANISTA: La fotografia humanista és un moviment que té com a objectiu principal remarcar la figura de l'ésser humà en les fotografies. Es tracta de capturar moments de la vida de les persones sense posar l'accent en res accessori que distregui la mirada.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
TERMINOLOGIA D'UN PROJECTE AUDIOVISUAL
​
PREPRODUCCIÓ: preparació de tots els elements implicats en un projecte abans de dur-lo a terme.
IDEA INICIAL: concepte general de com serà el projecte. Normalment, el resultat final és diferent de la idea inicial.
​
STORYLINE: argument resumit de la història breument explicat. Ho ha d'explicar tot, fins i tot el final.
​
ESCALETA: ens divideix l'audiovisual en escenes i ens permet identificar l'estructura argumental de la història.
​
GUIÓ LITERARI: Descriu el que passa i com passa, donant una forma més visual a l'argument.
​
GUIÓ TÈCNIC: Ens dona la informació necessària per executar tots els plans i seqüències de l'audiovisual. Detalla l'angle, el so, la il·luminació i el moviment de càmera.
​
STORYBOARD: Conjunt d'il·lustracions que apareixen ordenades en seqüència per mostrar com es veurà l'audiovisual.
​
PRODUCCIÓ: És el procés de gravar, rodar o animar un audiovisual.
​
GRAVACIÓ: Procés de rodar tot el material que apareixerà en l'audiovisual.
​
DIRECCIÓ ARTÍSTICA: Es la presa de decisions que afectaran l'aparença visual del projecte com
per exemple el vestuari, el decorat, les localitzacions, el maquillatge...
​
DIRECCIÓ DE FOTOGRAFIA: L'apartat visual del projecte relacionat amb les càmeres. Dins de la direcció de fotografia s'inclou la il·luminació, l'enquadrament, el color, l'ambient la textura...
​
DIRECCIÓ D'ÀUDIO: És l'apartat que inclou tota la música i els sons que apareixen en l'audiovisual. Es manipulen i s'editen perquè encaixin perfectament amb el projecte.
​
ATRETZZO: Conjunt d'objectes que formen part de l'escenografia d'un espectacle o muntatge audiovisual.
​
ESCENOGRAFIA: Conjunt d'elements visuals que formen part d'una escena. Inclou el disseny de l'espai, el disseny del personatge i el de les arts d'il·luminació.
​
POSTPRODUCCIÓ: Manipulació del material digital o analògic, canviant-lo un cop ja ha estat enregistrat.
​
EDICIÓ: Muntatge dels fotogrames i els sons, enllaçant-los i tallant les parts sobrants. Es fan servir diverses tècniques per aconseguir el millor resultat.
​
DISTRIBUCCIÓ: Fase entre la postproducció i l'exhibició en la qual es fa màrqueting i propaganda del producte perquè arribi a l'audiència més gran possible.
​
PRESENTACIÓ: Fase en la qual es mostra el projecte acabat al públic.
​
​
TERMINOLOGIA D'UN PROJECTE AUDIOVISUAL
​
BRIEFING: Document en el qual es recull tota la informació prèvia sobre l’empresa i el producte per tal de poder iniciar la campanya en la direcció encertada. El document el crea el/la sol·licitant del projecte i ha de ser aprovat per l’equip directiu creatiu.
​
DIRECTOR D'ESTRATÈGIA (PLANNER): És la persona (o departament) encarregada de dissenyar la planificació d’una campanya publicitària. El seu paper es crear estratègies publicitàries que permetin que el producte anunciat arribi i sigui comprat per més consumidors.
​
POSTPRODUCCIÓ: És l’etapa final del rodatge d’un anunci en la qual es munten les imatges, es retoquen si cal, s’hi afegeixen efectes especials, la banda sonora, etc. S’ajunta el material seleccionat per donar la forma final a l'anunci.
​
JOCS PUBLICITARIS: Jocs, generalment gratuïts i a Internet, encarregats per una marca per tal que el seu producte o logo sigui el centre del joc i, d’aquesta manera, donar-se a conèixer.
​
SEGMENTACIÓ: És l’acció de dividir el conjunt del mercat en segments més petits per a triar el públic objectiu de cada anunci. Aquesta divisió es pot fer amb diferents criteris: edat, sexe, interessos, etc. i serveix per tenir en compte les necessitats i característiques del receptor per tenir en compte quina és l'estratègia de màrqueting més adient.
​
IDENTIFICACIÓ: Estratègia publicitària que consisteix a buscar que l’espectador d’un anunci s’identifiqui amb el seu protagonista, de manera que vulgui consumir el mateix producte. S’acostuma a distingir entre identificació real i identificació ideal.
​
PUBLICITAT EMOCIONAL: Estratègia que consisteix a anunciar un producte, campanya o servei utilitzant emocions lligades al producte en lloc d’arguments racionals. Per tant, volen que el consumidor no pensi de manera objectiva sinó subjectiva envers el producte.
​
PUBLICITAT ENGANYOSA: Publicitat que indueix els espectadors a errors sobre la seva naturalesa, preu, qualitat, etc. i fa que s’esperin adquirir un producte o servei que realment no és com el promocionen.
​
PÚBLIC OBJECTIU: És el grup de persones que comparteixen unes determinades característiques i que per això seran el públic a qui anirà dirigit un anunci. En anglès s’utilitza el terme target o target group.
​
POSICIONAMENT: Estratègia que consisteix a determinar en quin espai es col·loca el mateix producte respecte dels de la competència en la ment del consumidor. La finalitat de tota campanya publicitària és que el seu producte ocupi un lloc positivament distintiu en la ment del consumidor.
​
PUBLICITAT VIRAL: Publicitat (a vegades camuflada) que es transmet per internet de manera similar a com es transmet un virus: una cèl·lula infectada en contagia unes quantes que al seu entorn en contagien cadascuna unes quantes més i d’aquesta manera amb l’acció de cada propagador no es sumen infectats sinó que es multipliquen. És la manera que té la publicitat d’arribar a un major nombre de persones.
​
ESLÒGAN: Frase breu que resumeix el missatge d’una campanya publicitària i normalment es col·loca al final dels anuncis televisius. Ha de ser concisa, expressiva i fàcil de recordar.
​
TERMINOLOGIA CÒMIC
​
BRIEFING: Document en el qual es recull tota la informació prèvia sobre l’empresa i el producte per tal de poder iniciar la campanya en la direcció encertada. El document el crea el/la sol·licitant del projecte i ha de ser aprovat per l’equip directiu creatiu.
​
ORGANITZACIÓ SEQÜENCIAL: El còmic està format per una seqüència vinyetes ordenades de manera que expliquen una acció.
-
LLENGUATGE COL·LOQUIAL: El llenguatge verbal intenta ser natural, un llenguatge dirigit a les masses amb una intenció de comunicació quotidiana.
-
UTILITZACIÓ DE CODIS PICTOCINÈTICS: Utilització de senyals o imatges per representar el moviment d’una escena, com ara les línies cinètiques.
-
UTILITZACIÓ DE CODIS AUDIOPICTÒRIC: Els sons es simbolitzen de manera gràfica com per exemple amb onomatopeies com: Baff, Pum, etc.
-
GUIÓ I DIBUIX: Aquests requereixen dues figures molt importants; l’escriptor i el dibuixant. Desenvolupen l’aspecte narratiu i el plàstic.
-
TEXTOS PLÀSTICS: Un altre element molt important és la disposició i format dels textos que hi apareixen, aquests elements conformen una funció més expressiva que literària. Per exemple les bafarades, que poden significar un pensament, o el format d’un text, aquest pot ser de mida gran, això podria significar un crit o un soroll estrident.
-
CAPACITAT SIMBÒLICA: Els símbols serveixen per transmetre idees complexes. Amb el temps s’han acabat caracteritzant al llenguatge del còmic i sovint es llegeixen de manera natural. Un exemple és la representació d’una bombeta quan algú té una idea.
-
ESPAI I TEMPS: Mitjançant la seqüència de vinyetes fa la sensació del pas del temps i espai que exposa la imatge.
​
​
ELEMENTS DEL CÒMIC
​
VINYETA: Requadre delimitat per línies negres que representa un instant de la historia.
BAFARADES: és una convenció específica dels còmics i caricatures, destinada a integrar gràficament el text dels diàlegs o el pensament dels personatges en l'estructura icònica de la vinyeta. Aquest apunta a un personatge determinat, al qual s'atribueix el seu contingut sonor. Segons el seu contorn pot ser una conversa, un crit, una conversa conjunta, un pensament, un xiuxiueig…
CARTELA: És la veu del narrador, i usualment es col·loca a la part superior de la vinyeta. Aquesta pot ser rectangular.
CARTUCHO: És una bafarada específica, generalment de forma rectangular, col·locat en la part superior de la vinyeta i el fons de la qual és d'un color diferent a les bafarades “corrents”. Literàriament també se'l coneix com didascalia. La seva funció és servir com a suport a la narració, assenyalant canvis de temps, lloc, etc.
ONOMATOPEIA: Es la formació de mots a partir de la imitació de sons naturals normalment utilitzada als còmics. També és una forma d’afegir dinamisme a la seqüència.
GUTTER/CALLE/CARRER: El carrer té com a funció bàsica i primordial el separar les vinyetes entre sí amb la finalitat de mantenir ordenada d’una pàgina.
VINYETES FLOTANTS: Aquest tipus de vinyetes no tenen límits. No hi ha un requadre que les delimiti.
Les altres vinyetes que es troben al voltant d'aquesta “vinyeta flotant”, poden trepitjar el dibuix d'aquesta, o algun element poden quedar sobre altres vinyetes que sí que estiguin delimitades.
A SANG: Es refereix a una vinyeta sense marge, en la qual s’utilitza tota l’amplada de la pàgina. Així doncs, s'utilitzen per a situar al lector en un lloc, enquadrar a diversos personatges o simplement fer una imatge més completa en tenir més espai per a dibuixar, indiferentment del seu contingut.
SLASH PAGE: Aquestes vinyetes ocupen tota la pàgina o poden ser fins i tot a doble pàgina.
També solen anar a sang, hi ha molt més espai per a la imatge i per tant fa una major impressió. Aquestes s'utilitzen per a moments importants, d'acció o de presentació d'un escenari.
​
LÍNIES CINÈTIQUES: Podem diferenciar entre:
- HORITZONTALS: Normalment indique moviments ràpids a l’esquerra o la dreta.
- VERTICALS: Poden utilitzar-se per donar èmfasi a el que està dient un personatge.
- DIAGONALS: Podrien descriure èmfasi o moviment depenent de l’acció.
PARTICIPANTS
​
GUIONISTA: El guió es podria dir que es el més important a l’hora de crear un còmic o qualsevol història, aquest està composat per un nombre determinat de vinyetes, i aquestes han de contenir una descripció de l’escena, l’ambientació i els diàlegs dels personatges. Per tant, el guionista es la l’autor intel·lectual de la forma inicial del producte final.
DIBUIXANT: Aquesta és la persona que és capaç de traduir el guió a imatges a llapis.
ENTINTADOR: S’encarrega de repasar els dibuixos i il·lustracions del dibuixant amb tinta.
COLORISTA: Aquest proporciona color a les vinyetes
RETOLISTES: Una vegada tot està dibuixat, repassat i colorejat, el retolista coloca els textos, bafarades i diàlegs a cada pàgina i vinyeta
​
​
TIPOGRAFIA → Conjunt de trets que caracteritzen l'escriptura en un context determinat. Inclouen la font de lletra, la mida, o l'espai entre lletres, paraules i línies. També si el text serà manuscrit o mecanografiat.
ORTOTIPOGRAFIA → És a dir, es tracta de l'ús de la tipografia amb una determinada intenció. L'ús de les majúscules o d'un determinat tipus de lletra no té més raó de ser que el de complir les normes establertes, mentre que des del punt de vista de l'ortotipografia l'elecció aquests dos fets comporta un significat final al text, com crits o una manera determinada de parlar.
ENUIG → Es tracta de símbols relacionats amb la tragèdia o la mala sort, com ara les calaveres, els núvols de tempesta, els núvols de fum o les explosions. Les paraulotes i insults, per la seva banda, tenen la seva raó de ser en la censura que existia en molts països en el moment en què els còmics van començar a difondre àmpliament en el mercat.
​
EXPRESSIONS FACIALS: Les expressions facials a més d'expressar les emocions, també serveixen com a mitjà d'expressió de la personalitat, de les actituds cap als altres, l'atracció i l'atractiu, el desig de comunicar-se o d'iniciar una interacció i el grau d'expressivitat durant la comunicació.